Dette er hentet fra nyhetsbrevet Perspektiv for lokalpolitikere. Abonner på det her.
Regjeringen lekker i disse dager frem statsbudsjettet for neste år, som tilfeldigvis er et valgår. Nå vet vi litt om hva som kommer. Én viktig observasjon for oss som jobber for satsing på Vestlandet: Regjeringen har vilje og penger til å satse på distriktene, men de trenger ideer og klare beskjeder fra dem som har skoene på.
Bosetting i distriktene er én av satsingene i budsjettet. Tiltaket med sletting av studiegjeld har Initiativ Vest omtalt her. Det alene koster 1,3 milliarder. Og nok en gang vil Vedum øke pendlerfradraget. Regjeringen viser dermed vilje til å bruke penger på distriiktsbosetting, men spørsmålet lokalpolitikere bør stille seg er: Er dette den beste bruken av pengene? Her er det muligheter for å tenke mer nytt og offensivt.
Flere kulturinstitusjoner, også utenfor Oslo, får penger fra kulturminister Lubna Jaffrey. Haugesund Teater, Nye Rogaland Teater og Stavanger Museum får over 40 millioner samlet sett. Konkurransen er stor, men regjeringen viser en vilje til å satse på små og store prosjekter spredt utover landet. Lekkasjene viser også at det lønner seg å snakke om behovene sine, kalle partiene inn på møter og prate med avisen. De som er gode på å kommunisere sine behov, får ofte igjen for det. Det bør flere ta lærdom av.
Oppi alt snakket om økonomisk ansvarlighet, eldrebølge og forsvarsinvesteringer viser lekkasjene at det fremdeles er penger til å styrke flere deler av landet. Da er det lurt å huske at de beste løsningene ikke alltid blir til på regjeringens budsjettkonferanser, men der ute hvor folk, næringsliv og politikere jobber for å løse disse utfordringene hver dag.
Satsing på regionale kulturinstitusjoner
10 millioner til nytt teater og museum i Stavanger
Regjeringen setter av 10 millioner kroner til videre arbeid med å etablere et nytt teater og museum i Stavanger. Pengene kommer fra potten for nasjonale kulturbygg, noe som viser at regjeringen har stor tro på samarbeidsprosjektet mellom Nye Rogaland Teater og Stavanger museum. Bidraget bringer prosjektet et skritt nærmere realisering, men den store investeringsbeslutningen på over en milliard gjenstår fremdeles.
32,4 millioner til Haugesund teater
På søndag var kulturminister Lubna Jaffery på overraskelsesbesøk i Haugesund. Regjeringen gir 32,4 millioner til Haugesund Teater slik at de kan flytte til sentrum, i Frelsesarmeens gamle lokaler, “Frelsen”. Prosjektet er en del av det nye kulturkvartalet i Haugesund sentrum
Distriktspolitikk
Sletting av studiegjeld – et lokkemiddel for utkantkommunene
Fra januar 2026 vil tidligere studenter i utkantkommuner få slettet 25.000 kroner av studiegjelden sin hvert år. I Finnmark og Nord-Troms økes beløpet til 60.000 kroner årlig. Ordningen er forventet å koste 1,3 milliarder. Dette er et grep for å beholde og tiltrekke kvalifisert arbeidskraft til distriktene. Om det er det lille ekstra som får utdannede folk til å faktisk flytte fra byen gjenstår å se.
Pendlerfradraget økes – litt mer i lommen til pendlerne
Pendlerfradraget får et løft. Bunnfradraget økes med 300 kroner til 15.250 kroner, og kilometersatsen justeres opp fra 1,76 til 1,83 kroner. Selv om dette ikke er revolusjonerende, gir det litt ekstra rom i økonomien til dem som pendler langt til jobb. Det er et lite, men konkret tiltak som fort kan bli satt pris på av mange.
1,4 milliarder kroner i lån til Nye SUS – regjeringen sikrer videre utbygging
Regjeringen gir grønt lys til Helse Stavanger med et lån på 1,4 milliarder kroner for å sette i gang andre byggetrinn av Nye SUS. Byggetrinn 2 vil samle flere små og sårbare fagområder, noe som vil forbedre både arbeidsmiljø og pasientbehandling. Lånet er et viktig signal fra regjeringen om at de mener alvor med å sikre framdrift og kvalitet i helsetilbudet i regionen.
Følger opp Nasjonal transportplan
1,1 milliarder mer til riksveier
Regjeringen legger 1,1 milliarder kroner ekstra på bordet til vedlikehold av riksveier. Det kan betyr færre hull i veien og tryggere kjøring, noe som lenge har vært etterspurt. Et positivt skritt, men spørsmålet er om dette monner nok til å ta igjen etterslepet. Dette kommer utvilsomt til å bli tema i mange kommunestyremøter fremover.
500 millioner ekstra til fylkesveier
Fylkesveiene får en tilleggsbevilgning på 500 millioner kroner i 2025. Dette er en sårt tiltrengt økning, men med et etterslep på mellom 80 og 90 milliarder kroner nasjonalt, holder det ikke. Faren for stein i hodet og farlige trafikksituasjoner blir ikke løst av denne tilleggsbevilgningen.
300 millioner til Arna-Stanghelle-prosjektet (K5)
Samferdselsministeren og finansministeren bekreftet under et besøk på Arna stasjon at regjeringen setter av 300 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025, med oppstart sommeren samme år. Samtidig garanterer de at arbeidet med bompengeproposisjonen starter slik at Stortinget kan vedta den i vårsesjonen 2025. Prosjektet har en forventet kostnad på opptil 40 milliarder.