Høyre-forslag vil gi mer kultur-sentralisering

3 oktober, 2024 | Nyhende, Kultur, Makt og samarbeid

Kultur skal ikke være et Oslo-prosjekt. Men i Høyres forslag til nytt partiprogram, er det bare ett teater som nevnes med navn som prioritert. Det er Nationaltheatret i Oslo.

Dette innlegget er hentet fra vårt faste nyhetsbrev. Abonner på det her.

Da får det ikke hjelpe at de samtidig skriver at de vil “ivareta nasjonalt viktige kulturbygg i hele landet”, så lenge de er så tydelige på at “oppussing av Nationaltheatret prioriteres”.  

Det er vanskelig for meg å forstå hvordan de kan prioritere ett svindyrt prosjekt i Oslo uten at det ikke vil gå utover andre kulturbygg. Da vinner Oslo på bekostning av resten av landet.  

Dette er alternativene  

Nationaltheatret er i dårlig stand, både teknisk og funksjonelt, og oppfyller ikke kravene til et moderne teaterhus. Det er helt klart behov for oppdaterte scener og sceneteknologi, bedre publikumsfasiliteter og tilrettelegge for universell utforming.

I juni 2024 overleverte Statsbygg en utredning til Kulturdepartementet. Statsbygg skriver selv at det er en forutsetning at teateret skal kunne tilby et likt antall scener gjennom hele oppussingsperioden. 

I utredningen har de vurdert tre forslag:  

  1. Tullinløkka-alternativet: Denne løsningen betyr å bygge en ny moderne scene i det gamle bygget, samt en mindre underjordisk scene på Tullinløkka midt i Oslo sentrum.  
    Kostnad: 9,75 milliarder kroner.
  2. Delvis oppgradering med midlertidig løsning: Her foreslås det å oppgradere hovedscenen som tidligere planlagt. I løpet av oppgraderingsperioden vil en midlertidig scene samt flere biscener bli etablert utenfor sentrum. 
    Kostnad: 9,3 milliarder kroner. 
  3. Delvis løsning uten oppgradering: Dette alternativet innebærer en enklere oppussing av eksisterende fasiliteter uten oppgradering av hovedscenen. Det vil også bli opprettet en midlertidig scene og biscener utenfor sentrum.  
    Kostnad: 6,95 milliarder kroner. 

Selv ønsker teateret seg Tullinløkka-alternativet, som også er den dyreste løsningen. Det er også den løsningen Statsbygg selv heller mest mot.

Når Høyre sier at de vil prioritere oppussing av Nationaltheatret, sier de ikke hvilket av alternativene de foretrekker, men utredningen viser at de blir dyrt uansett.  

Og forresten: Vi vet at sånne byggeprosjekt ikke akkurat har en tendens til å bli billigere enn planlagt.

Nå ser det ut som Høyre vil gå videre med det Sølve Rydland i BA tidligere har omtalt som «teatralske planer».

Til sammenligning har Den Nasjonale Scene i Bergen fått 664 millioner til å modernisere bygget, og Rogaland Teater venter fremdeles på bevilgning til å pusse opp sine lokaler sammen med Stavanger Museum. Det er altså ikke mangel på gamle kulturbygg med opppussingsbehov.  

Sentralisering av kulturlivet 

I kampen om kulturmidler er det en fordel å være kjent og i Oslo. Utredningen til Statsbygg har fått mye oppmerksomhet i hovedstadspressen, og debatten har rullet i Aftenpostens debattspalter. Det er klart at rikspolitikere får med seg mer av det enn av behovene til Rogaland Teater.  

Når det investeres milliarder i én institusjon i Oslo, reduseres mulighetene for mangfoldig kulturliv i andre byer og tettsteder. 

Dette fører til en ensretting av hvor kultur skapes og formidles. For kulturlivet i særdeleshet er det viktig med mangfold, flere arenaer å spille på, flere miljøer å utvikle seg i. Da kan ikke et statlig teater plassert midt i krysset mellom Stortinget, slottet, regjeringskvartalet og Oslo rådhus stikke av med ti milliarder. Det er ikke bare østlendinger som går på teater.   

Ingrid Wågen

Rådgiver
Ingrid er fra Jørpeland i Ryfylke. Hun er utdannet statsviter ved Universitetet i Bergen.

Andre innlegg

Share This