Under møtet diskuterte vi befolkningsendringene i Norge.
Eldrebølgen er ikke lenger noe som skjer i fremtiden. Den skjer nå.
Befolkningen blir eldre, og utflyttingen fra distriktene flates ut. Dette skyldes at de unge flytter, mens de eldre blir igjen. Kommuner omprioriterer i dag ressurser fra oppvekst og skole til omsorg for å møte innbyggernes behov.
Dette var andre møte i denne unike møteserien der vi prøver å treffe nye folk. Med 70 påmeldte og over 40 deltakere, kaller vi det en suksess. Innspillene og meningsutvekslingen ble veldig inspirerende, og vi gleder oss til neste møte.
Dette var det vi lærte fra innlederne:
Jonas Stein tok for seg demografi i Distrikts-Norge. Han pekte på stabile prognoser for befolkningsendringer i distriktene, og understrekte at selv om konsekvensene av befolkningsendringene er de samme i alle kommuner, må distriktspolitikken tilpasses hver enkelt kommune. Det finnes ingen “one-size-fits-all”-løsning. Tiltakene i distriktspolitikken må være stedsspesifikke.
Han identifiserte tre hovedutfordringer som reduserer attraktiviteten for bosetting i distriktene:
- Reduksjon av arbeidsplasser innen primærnæringene
- Økende aldring
- Spredt bosetting
Sonja Øvre-Flo delte Stryns erfaringer med de demografiske utfordringene kommunen står overfor. Stryn har en rik tradisjon innen natur og reiseliv, og hun la vekt på viktigheten av å basere tiltakene i egen kommune på disse styrkene. Hun presenterte «Fagre-Stryn 2.0», et kommuneprogram som fokuserer på tre langsiktige mål:
- Stryn – på lag med naturen
- Stryn – en god plass å bo for alle hele livet
- Stryn – et innovativt, allsidig og grønt næringsliv
Engasjerte diskusjoner
Deltakerne løftet diskusjonen videre med engasjerte innspill og spørsmål. En sentral diskusjon var hvorvidt befolkningsvekst bør være et mål i seg selv, eller om fokuset heller bør ligge på helse, trivsel og livskvalitet for de som allerede bor i kommunene.
En annen utfordring som ble løftet frem, er økningen av den eldre befolkningen samtidig som tilgangen på utdannet helsepersonell reduseres. Kanskje kan kommuner konkurrere mer på lønn og vilkår enn det de gjør i dag?
Flere tiltak ble diskutert for å øke attraktiviteten til distriktene, som bedre transportløsninger, styrking av frivillighet og høyere kvalitet i skole, barnehage og eldreomsorg.
Diskusjonen la vekt på behovet for et sterkt samarbeid mellom by og bygd – hvordan de utfyller hverandre, men også hvordan deres behov skiller seg.
Eldrebølgen forsterker utfordringene i distriktene, og en sterk helsesektor blir stadig viktigere. Langsiktige løsninger som utnytter distriktenes styrker, vil være avgjørende for å møte endringene i befolkningen.
Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev «Perspektiv for lokalpolitikere» .
Skrevet av Karoline Tveit, arrangementsansvarlig.