Er det noen som har lyst til å bygge landet? 

11 april, 2024 | Innlegg, Makt og samarbeid, Samferdsel

Det er på tide å ta politikken tilbake, skriver Mathias Fischer i E24.

Hvis noen skulle begitt seg ut på å skrive boken om de nasjonale strateger i 2024, ville de fått en vanskelig oppgave. 

Den siste tiden har hyllestene vært mange av ett sentralt strategisk dokument for nasjonen Norge: stortingsmeldingen om petroleumsvirksomheten fra 1974. Et langsiktig verk for utviklingen av politikken i en ny tid. Etter hvert som pengene fosset opp fra Nordsjøen, ble Oljefondet og handlingsregelen nasjonale stoltheter, et uttrykk for en falsk nøkternhet mens statsbudsjettene uansett este utover. 

Et annet sentralt strategisk dokument kom før påske: Nasjonal transportplan (NTP). Det er stortingsmeldingen som planlegger investeringene i infrastruktur for de neste 12 årene. Det er en sjelden anledning til å – bokstavelig talt – bygge landet. 

Jon-Ivar Nygård ser det ikke på den måten. «Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har tatt på seg jobben å være drømmeknuser», oppsummerte VGs politiske redaktør Frøy Gudbrandsen. Visjoner, det får være fremtidens politikeres oppgave. 

Selv kom Nygård med denne usedvanlig avslørende beskrivelsen: «Vi løser de viktigste hverdagsutfordringene til folk før vi går på de store samfunnsutviklende prosjektene, som selvfølgelig på et eller annet tidspunkt også skal realiseres.» 

På et eller annet tidspunkt. Bare ikke de neste 12 årene. 

Så da planen ble lagt fram, var det uten samfunnsutviklende prosjekter som Hordfast og Møreaksen på Vestlandet og Ringeriksbanen mellom Bergen og Oslo. 

Dette er et utdrag fra en lengre kommentar. Les resten av innlegget på E24.no.

Mathias Fischer

Dagleg leiar
Kjem frå Bergen og har bakgrunn som statssekretær for Venstre i Klima- og miljødepartementet, rådgjevar i TRY Råd, kommentator i Bergens Tidende og TV2.

Andre innlegg

Share This