Sånn kan vi satse på vestlandsk kultur

14 november, 2024 | Nyhende, Kultur, Makt og samarbeid

Kulturpolitikken kan bli reddet med et ekte vestlandsk spleiselag. 

Jeg ville ikke vært i Bergen hvis det ikke var for Tore Renberg. Da jeg gikk på Kongsgård videregående i Stavanger, leste jeg «Jeg reiser alene». Hans skildringer av studentlivet i Bergen, dro meg hit.  

Det vestlandske kulturlivet henger sammen.  
 
Jon Fosse skildrer noe større enn bare Hardangerfjorden.   


Når noen skal bisettes på Jørpeland, kommer det gjerne en sanger fra Stavanger. Folk reiser fra Stord til Haugesund for å gå på konsert, og fra Voss til Bergen for å gå på teater.  
 
Så når én kommune kutter i sitt kulturbudsjett, rammer det hele regionen. 
 
Derfor må kommunene heller samarbeide for å sikre finansieringen. Det kan gjøres gjennom spleiselag i desentraliserte kulturfond. 

Kulturkutt i de største byene 

Trang kommuneøkonomi går utover kulturlivet, og flere kommuner kutter nå i sine budsjetter. I Bergen mister kunstnere fra det frie feltet viktig pengestøtte, og i Stavanger varsler de kultur-kutt i millionklassen. Høyre-politiker Cille Ihle fra Stavanger har etterlyst mer samarbeid på tvers av kommunegrensene, etter at hennes eget parti varslet kulturkutt. 

Da regjeringen mandag la frem statsbudsjettet, kom også det etterlengtede løftet om regionale kulturfond. Foreløpig vet vi svært lite om innholdet i fondene, utover at det innebærer en overføring av penger til fylkeskommunene.  Det vi vet er at det er et forsøk fra staten på å gjøre noe mer enn ingenting. Det heier jeg på, men så langt er det ikke den storsatsingen på regional fordeling av kulturmidler som mange hadde håpet på. 

Danskene har reelle regionale kulturfond. De eies av staten, men har selvstendige styrer. Etter egen beskrivelse skal fondene: “(…) skabe geografisk balance i kulturlivet og at støtte kunsten, så den når ud i hele Danmark – dog med undtagelse af hovedstadsområdet.”    

Samarbeid på tvers av kommunegrenser  

Løsningen er mer samarbeid på tvers av kommuner. Mitt forslag er at kommuner frivillig går sammen om å etablere et vestlandsk kulturfond.   

Kanskje det kan være byene Bergen, Stavanger, Haugesund og Ålesund som gjør det sammen? Kanskje det er en løsning for bergensregionen eller Nord-Jæren? Hva med å gå sammen med private aktører som ønsker å støtte kulturlivet; dem finnes det flere av på Vestlandet. Eller sammen med fylkeskommunene. Bruk de ny-bevilgede midlene til å skape noe som står seg over lang tid. Jeg tror resultatet blir mer penger å fordele, mer forutsigbarhet og en sterkere lokal profil. 

Hvis kulturbyråd Reidar Digranes vil gjøre noe bra for kulturaktørene i Bergen kan han plukke opp telefonen og ringe til omlandet sitt – eller hele veien ned til Stavanger. Det kan være startskuddet til et desentralisert kulturfond som sikrer stabile midler til kulturaktørene, både i egen og andres kommune. 

Mediefondet Zefyr kan være et eksempel. Selskapet eies av Bergen kommune og Rogaland Fylkeskommune og har samarbeidsavtaler med Agder, Telemark, Vestfold og Møre og Romsdal. De har investert 733 millioner i regionene de er tilknyttet. Cannes-favoritten, og nå Norges bidrag til Oscar, “Armand”, er laget med midler fra blant annet Zefyr.  

Kritisk for hele det vestlandske kulturlivet  

Norsk kulturpolitikk er, som så mye annet, sterkt sentralisert. Når kommunene kutter, blir den bare enda mer sentralisert. Ønsker vi at kunst og kultur skal skapes, forvaltes og nytes overalt må vi velge løsninger som står seg over tid. Ikke løsninger som varierer i størrelse, orden og krav hvert år.

Ingrid Wågen

Rådgiver
Ingrid er fra Jørpeland i Ryfylke. Hun er utdannet statsviter ved Universitetet i Bergen.

Andre innlegg

Samferdsel bygger samfunn

Samferdsel bygger samfunn

Onsdag 11. desember samlet Vestlandsakademiet seg digitalt for å lære om og diskutere hvordan infrastruktur bygger samfunn.

Share This