Vestlandsturismen gir både muligheter og utfordringer

25 mars, 2025 | Nyhende, Arrangement, Samferdsel

I år har vi annenhver tirsdag samlet oss foran skjermen for å diskutere nye retninger for lokal- og regionalpolitikken i Norge. På tvers av fylkes- og kommunegrenser har vi tatt opp temaer som kultur, identitet og næringsliv.

Tirsdag 18.mars tenkte vi nytt om turismen på Vestlandet. Reiselivet gir oss muligheter, men også utfordringer. Veiene våre tåler ikke endeløse bobilkøer, og lokalsamfunnene er ikke designet for storinnrykk. Skal Vestlandet utvikles for fremtiden, må også reiselivet gjøre det. 

Vi hadde innledninger av Marta Rongved, seniorrådgiver i Vestland fylkeskommune, om hvorfor god besøksforvaltning er avgjørende for lokalsamfunn, og Anne Cathrine Enstad, prosjektleder i Nordveggen, om hvordan Rauma kommune har jobbet for å bli en bærekraftig destinasjon – til det beste for både innbyggere og besøkende. 

Hva skal til for at reiselivet skal styrke, og ikke svekke, lokalsamfunnene? 

Marta Rongved pekte på at reiselivet på Vestlandet i dag er sterkt sesongbasert. Skal næringen bli mer bærekraftig og gi stabile arbeidsplasser, må vi legge til rette for helårsturisme.  

Hun løftet også frem utfordringen med privat utleie av boliger. Flere steder ser man at fastboende flytter ut og leier ut boligen sin i stedet – samtidig kan turismen bidra til å gjøre steder mer attraktive for bosetting. 

Anne Cathrine Enstad fortalte om hvordan Rauma kommune har satt seg mål om å bli verdens beste kommune for turglade besøkende. 

Med det følger også et ansvar: for veiene, for dyrelivet og for lokalbefolkningen  

Hun trakk frem viktigheten av tåleevneanalyser og besøksstrategier – for eksempel er mange vestlandsveier ikke dimensjonert for den store turisttrafikken. Samtidig understreket hun hvor viktig det er at kommuner samarbeider på tvers av grenser for å lage en felles besøksstrategi, slik man har lykkes med i Rauma. 

Hvordan skal vi håndtere turistene? 

Etter innleggene kom det flere innspill fra deltakerne. Mange var opptatt av hvordan vi kan håndtere turismen på en bedre måte: 

  • Allemannsretten og informasjon: Samarbeide om å tilgjengeliggjøre informasjon om allemannsretten.  
  • Turistenes bidrag: Legge til rette for at de kan legge igjen penger og dermed skape arbeidsplasser. For eksempel ved å sette opp busser til utvalgte områder, eller ved etablere bobilparkeringer nærme sentrum. 
  • Bobilproblematikken: Fokusere på å tilgjengeliggjøre flere lovlige sentrale parkeringer slik at de ikke blir stående langs smale veier, eller på andre offentlige parkeringsplasser.  

Det er tydelig at interessen for besøksforvaltning er stor, og at vi må finne løsninger som balanserer behovene til både vi som bor her, og de som besøker oss.  

Ingrid Wågen

Rådgiver
Ingrid er fra Jørpeland i Ryfylke. Hun er utdannet statsviter ved Universitetet i Bergen.

Andre innlegg

Endringstid i Stavanger

Endringstid i Stavanger

8 og 9 april arrangerte vi andre samling i programmet Endringstid for unge politikere. Åtte stortingskandidater fra flere parti, og alle Vestlandets fire valgkretser, var samlet i Stavanger.  

Share This