Disse budsjett-seierne har kort levetid

5 desember, 2022 | Blogginnlegg

Dette er nyhetsbrevet 2. desember. Få det i innboksen hver fredag ved å melde deg på her.

Det er forskjell på å styre og støtte. SV fikk noen viktige seiere i budsjettforhandlingene, men det er for tidlig å si om regjeringen følger opp intensjonene.  

Sett fra Vestlandet, og særlig Bergensområdet, var det et begredelig budsjettforslag regjeringen la fram i oktober. Men forhandlingene klarte SV å treffe fem av fem blinker: 

  1. Arna-Stanghelle
  2. Griegakademiet
  3. Samlokalisering av Fiskeridirektoratet/Havforskningsinstituttet, 
  4. Ringeriksbanen og E16 som fellesprosjekt, og 
  5. Penger til KODE, Teater Vestland og Det vestnorske teater. 

Alt dette, som det hadde vært mye bråk om, ble snudd av SV da budsjettenigheten ble lagt fram denne uken. 

(Når det gjelder en del andre og store saker med stor betydning for Vestlandet, som en rekke nye og høyere skatter, var det ingen grunn til å vente endringer fra SV, som for det meste er enig med regjeringen.)

Om E16 sa Voss-ordfører Hans Erik Ringkjøb at «i dag har regjeringa scora mål». På lederplass kontret BT med «Arbeidarpartiet og Senterpartiet har scora eit sjølvmål. Det er SV som har utlikna.»

Jeg vil legge til: SV og regjeringen har sparket ballen litt lengre ned i banen. 

Sannheten er at de fleste av disse seirene har kortvarig levetid. Arna-Stanghelle vil trenge mye mer penger i årene som kommer. Midlene for 2023 legger ikke en centimeter med verken asfalt eller skinner. Det blir en ny fight neste år. 

Om Griegakademiet vedtar Stortinget bare at «arbeidet med forprosjekt for nytt bygg til Griegakademiet i Bergen fortsetter». Regjeringen blir bare bedt om å «ikke skrinlegge» samlokaliseringen av Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet. 

Og Ringeriksbanen er langt unna byggestart. 

Et av de mektigste våpnene en regjering har, er muligheten til å trenere. Ingen statsråder er bundet på hendene til å levere på de overnevnte punktene. Alt kan skyves på og utsettes uten at noen blir anklaget for å avlyse noe. 

Men det som er bra, er bra. Så kommer det nye kamper ganske snart. 

Mathias Fischer

Dagleg leiar
Kjem frå Bergen og har bakgrunn som statssekretær for Venstre i Klima- og miljødepartementet, rådgjevar i TRY Råd, kommentator i Bergens Tidende og TV2.

Andre innlegg

No er det på tide å ta heile landet i bruk

No er det på tide å ta heile landet i bruk

Dette var nyhendebrevet fredag 17. mars. Få det i innboksen kvar fredag ved å melde deg på her.Foto: Skjermdump av den digitale sendinga til Senterpartiet sitt landsmøte. Denne veka samlar eit av regjeringspartia seg for fyrste gong til landsmøte etter at...

Fleire grunnar til at det murrar på Vestlandet

Fleire grunnar til at det murrar på Vestlandet

Dette var nyhendebrevet fredag 10. mars. Få det i innboksen kvar fredag ved å melde deg på her.Som eg nemnte i nyhendebrevet førre veke er eit «Vestlandsopprør» i følgje NRK under oppsigling. Det same mediehuset kunne denne veka melde om at det no er kamp om kva...

Kan andre på Vestlandet lære av Haugalandet?

Kan andre på Vestlandet lære av Haugalandet?

Dette var nyhendebrevet fredag 03. mars. Få det i innboksen kvar fredag ved å melde deg på her.Førre veke arrangerte vi eit frukostmøte i Haugesund om kompetansebehovet på Haugalandet framover. Når eg møter ulike aktørar frå Haugalandet har det slått meg at...

Initiativ Vest er ei uavhengig tankesmie som skal bidra til samfunnsutviklinga på Vestlandet.
Initiativ Vest Logo Dark Green

Meld deg på nyhendebrev

Meld deg på e-postlista vår for å få siste nytt og oppdateringar frå Initiativ Vest.

GDPR

Takk for påmeldingen

Share This