– Få oss til å ville bli

1 april, 2022 | Innlegg

Samtidig som næringslivet blir større, blir Ålesund en attraktiv by både for selskaper og studenter. Det virker derimot som en trend at nylig utdannede studenter ikke søker jobb her. Hvorfor starter ikke studentene karrieren sin i Ålesund?

Samtidig som næringslivet blir større, blir Ålesund en attraktiv by både for selskaper og studenter. Det virker derimot som en trend at nylig utdannede studenter ikke søker jobb her. Hvorfor starter ikke studentene karrieren sin i Ålesund?

IMG 1778

To studenters perspektiv

Sara Feruglio Tokvam og Stine Broholm Sæther studerer 
Markedsføring, innovasjon and ledelse på NTNU i Ålesund. Nå er de praktikanter på Pir Cowork.

Ikke nok informasjon om studenters muligheter for karriere

Før korona var det karrieredager på campus hvor studenter fikk muligheten til å snakke med forskjellige bedrifter og fikk en innsikt i hva de gjør. For oss som snart skal gå ut av akademia er det å finne ut hva man skal gjøre etter sommeren stressende. Enda mer er det når vi ikke har en innsikt i hva næringslivet i Ålesund og hvilke muligheter vi har for karriere her er. Å vurdere å bli værende i byen virker ikke som en mulighet. 

Hva er løsningen for dette?

  1. Nå ut til universitetene

Det første steget for å synliggjøre seg for studenter er å nå ut til universitetene. Det er et skritt i riktig retning for studenter til å bli kjent med selskapene. Presenter ditt selskap og hvilke studieretninger som kan være relevante for når du søker jobb i ditt selskap. Tilby å representere ditt selskap på en karrieredag på campus, utlys dine praktikantstillinger, avhold arrangementer for studenter eller gi gjesteforelesninger. Å være synlig på studiestedet vil gi selskapet ditt en unik mulighet til å kunne presentere seg selv for relevante nyutdannede og gjøre selskaper klar over at campuset er en perfekt mulighet for å gjøre studenter klar over karierremuligheter. Dersom du er på utkikk etter nye kandidater er campus en fantastisk mulighet å annonsere på og få nyutdannede studenter til å søke på.

2. Gjesteforelesninger

Gjesteforelesninger er ikke bare en mulighet for et selskap å skape profitt på, men er også den perfekte muligheten for å kunne presentere ditt selskap for studenter. Start eller slutt forelesninger med informasjon om ditt selskap. Dette er en enkel og samtidig effektiv måte å få studenter til å bli klar over hva ditt selskap gjør og vil gi dem en innsikt i hvem dere er. I dag er der mange av de tradisjonelle forelesningene holdt på NTNU av selskaper eller professorer fra større byer slik som Trondheim og Oslo. Dette kan gi studenter inntrykket av at de må flytte til disse byene for å få seg en relevant job uten å være klar over alle mulighetene som finnes i Ålesund. Gjennom gjesteforelesninger får man en unik mulighet til å vise til næringslivet som finnes her i Ålesund.

3. Praksisplasser

Har du et problem eller en case som du trenger mer informasjon om? Er det en spesiell oppgave du ikke har tid til å gjøre selv? Bruk oss! Oss studenter ønsker å bidra, vi ønsker å lære og vi ønsker å være relevante. En praktikantstilling er en perfekt mulighet for studenter å få erfaring med et nytt miljø. I tillegg vil praktikanter gi deg et nytt perspektiv og en annerledes måte å gjøre ting på. Dette vil gi din bedrift mer mangfold og kan lede til innovasjon.

4. Arrangementer

Å avholde et arrangement hvor selskaper presenterer seg selv er en god måte å bryte barrierer på. Fortell oss hva du gjør og hvem du ser etter, kanskje til og med hvilke temaer som er relevante for de forskjellige posisjonene i din næring. Du kan til og med arrangere en workshop hvor studenter kan hjelpe deg med å løse en case eller kommer med nye ideer. Hva med «speed-dates», hvor studenter pitcher seg selv til deg og motsatt? På denne måten kan du finne noen som er relevante for en praksisstilling eller en jobb i ditt selskap i fremtiden. Mulighetene er mange, vi trenger kun å være kreative og finne morsomme måter å interagere med hverandre på. 

Hvorfor er dette viktig?

Husk, vi er ikke studenter for alltid. I kun fem måneder vil tusener av nyutdannede mennesker være klare for å ta på seg det spennende arbeidslivet, og ville ikke du vært den første som prøver å få tak i de beste kandidatene? Det er lett å se seg vill i stillingsutlysninger, og det er derfor viktig for bedrifter å være synlige tidlig. Kanskje vil de til og med komme til deg for å høre om din bedrift i en gjesteforelesning eller fra en student som har vært i praksis og kan fortelle deg om hvor spennende og inspirerende det var å jobbe der.

Akkurat hvordan ditt selskap er synlig er ikke viktig, men det er viktig at vi lager en åpen sti mellom oss. Ikke bare for oss og deg, men for de som jobber og for mangfoldet i Ålesund.

Teksten var først publisert i et blogginnlegg på engelsk fra Pir Cowork.

2

Pir Cowork

En plass hvor du kan jobbe, møte folk, lære, dele og trives på eget vis.

Lurer du på noko eller har du innspel?

Initiativ Vest er ei tankesmie lokalisert på Vestlandet. Vi arbeider med viktige samfunns­spørsmål for å bidra til å utvikle regionen.

Kontakt oss gjerne på post@initiativvest.no eller
+47 950 34 940

Andre innlegg

Share This