Gode diskusjoner om regionenes fremtidige rolle i Vestlandsakademiet

9 februar, 2022 | Nyhende

Samtidig som reverseringsdebatten nå raser andre steder i landet handlet Vestlandsakademiets fjerde samling om hvilke regioner vi trenger i Norge i fremtiden. Fokuset var på innhold og oppgåver. 

Som en del av vårt arbeid med å utvikle Vestlandet samler vi unge deltakere for å diskutere ideer og perspektiver som er viktige for regionen. Denne gang handlet samlingen om regional utvikling.  

Skjermbilde 2022 02 07 kl. 20.15.27

Hva er Vestlandsakademiet?

  • Et samlingsbasert akademi
  • Et sted hvor unge tilegner seg ny kunnskap
  • Et rom for å drøfte hvordan Vestlandet kan utvikles fremover


16-08 er like viktig som 08-16 

Daglig leder i The North West, Gjermund Kvernmo Langset, fortalte deltakerne om deres arbeid med bærekraftige regioner i Ålesund og Møre og Romsdal. Under samlingen pekte han blant annet på at timene etter jobb er like viktige som timene i jobb når vi snakker om distriktsutvikling, og at dette er et viktig perspektiv å ha med i disse diskusjonene.  
 
Hvilke regioner skal vi ha i fremtiden? 

Videre i opplegget holdt vår daglige leder Tommy Aarethun et innlegg der han fortalte om den historiske utviklingen i debatten om det regionale forvaltningsnivået i Norge, og delte tanker om hvor debatten om regioner i Norge står nå.  
 
Et overordnet spørsmålet for videre diskusjon i samlingen var om strukturen og oppgavefordelingen mellom de regionale nivåene reflekterer utviklingen som har skjedd i Norge. 

Innholdet i Vestlandsakademiet er faglig forankret og målet er å følge med på nasjonale og lokale diskusjoner. Som bakgrunn for diskusjonene som ble drøftet av deltakerne la vi til grunn tre ulike utredninger vi mener er relevante: 

Med utgangspunkt i disse diskuterte vi hva en bærekraftig region er, hvordan man utvikler de og om en desentralisert sentralisering kan være en del av fremtidens regioner. 
 
Tydelige stemmer for Vestlandet er viktig i årene som kommer 

En viktig målsetning med Vestlandsakademiet er at deltakerne skal få ta del i et nettverk, og samtidig bli inspirert til å ta disse drøftingene med seg inn i sin egen hverdag. På den måten er målet også at de skal bli viktige stemmer for Vestlandet i årene som kommer. 

Vestlandsakademiet høsten 2022 er under planlegging nå. Har du spørsmål, ikke nøl!

Tommy Aarethun

Kommunikasjonssjef
Kjem frå Lærdal i Sogn, er utdanna statsvitar og har bakgrunn som rådgjevar i akademia og for byrådsleiaren i Bergen.

Andre innlegg

Vestlandsakademiet drøfta kompetanseutfordringar

Vestlandsakademiet drøfta kompetanseutfordringar

No må barrierane brytast ned. Det vart konklusjonen når Vestlandsakademiet drøfta kompetanseutfordringane ein står ovanfor. Torsdag 12. januar var det andre kullet i Vestlandsakademiet samla til den fjerde av seks samlingar. Denne gongen var kompetanse...

Nytt notat: Vestlandet dårligst representert i regjering

Nytt notat: Vestlandet dårligst representert i regjering

I et nytt notat har vi kartlagt den geografiske representasjonen i regjeringene fra Syse til Støre. Last ned PDF. Det betyr noe hvor du kommer fra. I norsk politikk er det en lang tradisjon for å være bevisst på geografisk fordeling.  Valgordningen er rigget for...

Søk masterstipend fra Initiativ Vest

Søk masterstipend fra Initiativ Vest

Vil du skrive mastergrad om energi, samferdsel eller maktproblematikk på Vestlandet? Vi lyser ut inntil to masterstipend fra høsten 2023. Alle fagretninger kan være aktuelle, så lenge det dekker ett av disse tre områdene:  Energi Temaer som Vestlandets fremtidige...

Initiativ Vest er ei uavhengig tankesmie som skal bidra til samfunnsutviklinga på Vestlandet.
Initiativ Vest Logo Dark Green

Meld deg på nyhendebrev

Meld deg på e-postlista vår for å få siste nytt og oppdateringar frå Initiativ Vest.

GDPR

Takk for påmeldingen

Share This